In deze blog enige achtergrondinformatie met betrekking tot de International Prize Leonardo da Vinci die ik op 5 april in het Sala del Cenacolo of the National Museum of Science and Technology “Leonardo Da Vinci” in Milaan, Italië, in ontvangst mag gaan nemen.
De prijs wordt uitgeloofd door de Effetto Arte Foundation.
Van deze organisatie, de Effetto Arte Foundation, heb ik inmiddels al een flink aantal internationale prijzen mogen ontvangen, waaronder dus nu voor de vierde keer de Leonardo da Vinci prijs.
De prijs kreeg ik ook al uitgeloofd in 2018, 2020 en in 2022.
Deze keer wordt de prijs, zoals hierboven al genoemd is, op 5 april a.s. uitgereikt in het Sala del Cenacolo of the National Museum of Science and Technology “Leonardo Da Vinci” in Milaan.
Over het National Museum of Science and Technology “Leonardo da Vinci”
Het Museum voor Wetenschap en Technologie, opgericht in 1953, herbergt de grootste verzameling wetenschappelijke en technologische artefacten in Italië, en het heeft de grootste tentoonstellingsruimte ter wereld die is gewijd aan modellen die puur zijn gebouwd op basis van de schetsen van Leonardo da Vinci.
In de zalen van een oud klooster is het Museum voor Wetenschap en Technologie een leerplek die displays en interactieve activiteiten gebruikt om de ontwikkeling van technologie in de Italiaanse en Europese geschiedenis te beschrijven en te onderwijzen.
Dit museum is gehuisvest in de zalen van het “Klooster van San Vittore al Corpo”, een kerk niet ver van de plaats waarvan wordt gezegd dat Leonardo da Vinci zelf kleine percelen bezat.
Het oude klooster was een militair hospitaal tijdens de jaren van Napoleon in Italië en het werd later gebruikt als militaire kazerne. Tijdens een reeks bombardementen in 1943 werd het klooster zwaar beschadigd.
Het werd later gerenoveerd, naar het ontwerp van de Italiaanse architect Piero Portaluppi, en deed vanaf toen dienst als museum.
Tegenwoordig is het een museum van meer dan 50.000 vierkante meter en meer dan de helft daarvan is gewijd aan de wetenschappelijke en technologische ontdekkingen van de afgelopen eeuwen, met 13 interactieve labs en 15 thematische tentoonstellingen.
Het museum is daarmee het grootste wetenschappelijk-technisch museum van Italië en een van de grootste ter wereld.
Jaarlijks verwelkomt het museum zo’n 500.000 bezoekers.
Sinds 2003 is het museum aangesloten bij de ECSITE (European Collaborative for Science, Industry and Technology Exhibitions), waarbij ook “ons” wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam, is aangesloten.
Daarnaast organiseert het museum een uitgebreide selectie van andere activiteiten, zoals tijdelijke kunstshows, evenementen en conferenties, waardoor het een geweldig cultureel centrum is voor de lokale bevolking en van reizigers van over de hele wereld.
Over de Leonardo da Vinci prijs
Voor deze gelegenheid worden enkele van de beste internationale en hedendaagse kunstenaars geselecteerd door Salvatore en Francesco Saverio Russo.
De prijs wordt uitgeloofd aan die kunstenaars die op artistieke en stilistische wijze uitblinken in hun vakgebied.
Wat houdt de prijs nu precies in?
Volgens de organisatoren mag ik rekenen op het volgende:
– Een pagina in het kunstboek CONTEMPOARY Celebrity Masters Volume II de sectie gewijd aan de “International Prize Leonardo da Vinci”;
– Een exemplaar van bovengenoemd kunstboek;
– Een pagina in de officiële catalogus van het evenement;
– Een exemplaar van bovengenoemde catalogus;
– Toekenning van de International Award International Prize Leonardo da Vinci / The Universal Artist middels een op naam en handgemaakte (door kunstenaars uit Florence) trofee;
Nu nog alle benodigdheden in orde brengen (inclusief het uitzoeken van de gevraagde foto) en opsturen.
Daarvoor heb ik nog de tijd tot en met 23 februari 2023.
Wordt vervolgd.
Eerdere berichten over de prijs:
Eerste e-mail
Voor een overzicht van alle berichten over internationale prijzen van Effetto Arte Foundation: volg deze link.