Deadline voor het Athens Photo Festival 2024 verschoven

Aan het begin van dit jaar ontving ik via de e-mail ik een open uitnodiging voor de Athens Photo Festival 2024.
De deadline voor inzending van foto’s is verschoven naar 15 februari en dat is maar goed ook, want eerlijk gezegd was deze wedstrijd bij mij een beetje op de achtergrond geraakt.

Een en ander heeft natuurlijk ook te maken gehad met alles rondom de Miss Teen of Groningen 2024 verkiezingen waaraan Merlin heeft meegedaan waarvan gisterenavond de finale was.

Nu dus toch nog een mogelijkheid om hier aan mee te gaan doen, want de deadline is verschoven naar 15 februari a.s.

Het Athens Photo Festival behoort tot één van de vijf oudste festivals ter wereld en is alleen daarom al een mooie mogelijkheid om aan deel te nemen.

Over het festival en waar daarmee samenhangt kan het volgende gezegd worden (informatie van de website van Athens Photo Festival).

Doelstellingen
“Athens Photo Festival toont het werk van meer dan 100 kunstenaars van over de hele wereld.
Het festival omarmt een verscheidenheid aan culturele, artistieke, sociale en politieke perspectieven en nodigt projecten uit uit het hele spectrum van het fotografische medium, variërend van beeldende kunst, conceptuele fotografie, documentaire fotografie en fotojournalistiek tot andere media, waaronder video, performance en installatie.
Op deze manier proberen we een kritische dialoog te stimuleren die een verscheidenheid aan expressieve middelen, thematische gebieden en benaderingen omvat – van een traditionele fotografieachtergrond tot de meest hedendaagse praktijken.

Het tentoonstellingsprogramma streeft naar een brede definitie van fotografie en omvat alle verschillende vormen die het fotografische beeld kan aannemen, waarbij zowel traditionele als digitale technieken worden gecombineerd, zoals print, projectie, fotoboek, teksten, objecten en meer. Athens Photo Festival promoot verschillende curatoriële benaderingen en produceert tentoonstellingen van hoge kwaliteit met respect voor kunst, kunstenaars en de ideeën die zij vertegenwoordigen.

Hoofdlocatie
Geselecteerde werken zullen worden tentoongesteld in het Benaki Museum / Pireos 138, een van de meest prestigieuze musea in Griekenland.
Het hoofdprogramma zal alle tentoonstellingsruimtes van het museum beslaan, met een oppervlakte van ruim 3.000 vierkante meter.

Data
Het komende Athens Photo Festival vindt plaats van 4 juni tot 28 juli 2024.

Curatoriële benaderingen
Het tentoonstellingsprogramma streeft naar een brede definitie van fotografie en omvat alle verschillende vormen die het fotografische beeld kan aannemen, waarbij zowel traditionele als digitale technieken worden gecombineerd, zoals print, projectie, fotoboek, teksten, objecten, installatie en meer.
Athens Photo Festival promoot diverse artistieke posities en verschillende benaderingen van curatoren, en produceert tentoonstellingen van hoge kwaliteit met respect voor kunst, kunstenaars en de ideeën die zij vertegenwoordigen.
Wij verzorgen alle beheer, installatie en onderhoud die nodig zijn om deze grootschalige tentoonstelling tot leven te brengen.

Diversiteit en inclusiviteit
Kunstenaars met verschillende achtergronden en in alle stadia van hun carrière worden uitgenodigd om hun werk in te zenden. Toegewijd aan het bevorderen van gelijkheid, diversiteit, inclusie en toegang tot kunst en cultuur, verwelkomt het festival aanmeldingen uit alle sectoren van de gemeenschap, waarbij individuen uit verschillende raciale, etnische, geografische, sociaal-economische, culturele, leeftijds-, geslachts- en seksuele oriëntatiespectra.

Bijkomende gebeurtenissen
Het hoofdprogramma wordt begeleid door een scala aan activiteiten, waaronder rondleidingen, artist talks en meeslepende workshops, waarvan de inhoud nauw aansluit bij de tentoonstellingen.

Voordelen
Beoordeling van de inzending: uw werk komt in aanmerking voor tentoonstellingsprogrammering door het Athens Photo Festival.
Tentoonstellingsmogelijkheid: 80 geselecteerde kunstenaars krijgen de kans om hun werk tentoon te stellen in het prestigieuze Benaki Museum / Pireos 138 tijdens het Athens Photo Festival 2024.
Productiesteun: Het festival dekt de productiekosten voor de geselecteerde werken die in de tentoonstelling te zien zijn.
Accommodatie: Gratis verblijf van twee nachten voor deelnemende kunstenaars.
Screening: 20 extra kunstenaars worden uitgenodigd om hun werk te presenteren tijdens een speciaal screeningevenement.
Portfolioreviews: 15 geselecteerde kunstenaars krijgen de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan de Internationale Portfolioreviews.
APhF Talent Lab: 5 geselecteerde kunstenaars krijgen de kans om gratis deel te nemen aan het Talent Lab, een professioneel ontwikkelingsprogramma voor opkomende kunstenaars.
Digitale showcase: geselecteerde artiesten worden vermeld op de festivalwebsite, in de nieuwsbrief en op het officiële Instagram-account van het festival.
APhF Connect: 50 extra kunstenaars uit de shortlist zullen een jaar lang aanwezig zijn op APhF Connect, een platform dat uitsluitend op uitnodiging toegankelijk is, waar ze hun werk presenteren en hen voorstellen aan meer dan 100 invloedrijke professionals uit de industrie van over de hele wereld.
Gratis festivaltoegang: alle inzendingen van artiesten ontvangen gratis toegangskaarten voor Athens Photo Festival 2024.
Toegangsprijs

Voor elk project dat wordt ingediend voor de selectie van het Athens Photo Festival is een registratievergoeding vereist om de productiekosten ten behoeve van alle deelnemers te dekken.
De aanvraagkosten bedragen € 25,- voor het eerste project en € 15,- voor elk volgend project van dezelfde aanvrager. Elk project kan maximaal 20 afbeeldingen bevatten.

Geselecteerde projecten
Selectie
Alle inzendingen worden beoordeeld en geëvalueerd door het curatorenteam van het festival. We accepteren projecten uit alle op afbeeldingen gebaseerde genres, ongeacht of deze als voltooid worden beschouwd of nog in uitvoering zijn.

Statusmelding
Alle kunstenaars worden uiterlijk dinsdag 5 maart 2024 op de hoogte gebracht van hun inzendingsstatus. De uitnodiging van een werk om deel te nemen moet absoluut vertrouwelijk blijven totdat het programma bekend wordt gemaakt door het Athens Photo Festival.

Catalogus
De geselecteerde projecten worden gepresenteerd in de officiële festivalcatalogus.
Een gedrukte editie van de catalogus zal worden verzonden naar belangrijke professionals uit de sector over de hele wereld, bedoeld om als referentiemateriaal te worden gebruikt.
Al het materiaal dat nodig is voor de catalogus van het Athens Photo Festival moet zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 31 maart 2024, in digitaal formaat (afbeeldingen, credits, biografie en een artiestenverklaring van het project) worden verzonden.

Publiciteit
De geselecteerde werken zijn te zien op al onze kanalen. Elke kunstenaar krijgt een speciale pagina op de website van het festival en maakt deel uit van de internationale marketing- en PR-campagnes van het festival in gedrukte en online media, waardoor de bekendheid van de geselecteerde werken in de fotografiegemeenschap wordt vergroot.
Door deel te nemen aan het Athens Photo Festival verleent elke deelnemer hierbij het recht om foto’s met de namen van de auteurs en informatie met betrekking tot het werk te gebruiken voor promotionele doeleinden in verband met het Festival.”

Het is wel duidelijk dat er nogal wat prestige te verdienen valt bij deze wedstrijd en/of festival.

Ik heb nog 10 dagen om foto’s hiervoor in te sturen.

Wordt dus vervolgd.

Eerdere berichten over de Athens Photo Festival zijn via deze link te bekijken.