Testen van foto op aluminium van Fotofabriek

FotofabriekIn een eerdere blog schreef ik al dat Fotofabriek.nl me had benaderd om een product uit te testen. De bestelling van een foto op aluminium is inmiddels in behandeling.

In de laatste blog over dit onderwerp was nog de vraag welke foto gekozen zou worden voor de test.
De keuze is uiteindelijk gevallen op de foto Claartje (1617s) omdat deze foto zowel lichte als donkere tinten heeft, maar niet over de hele breedte van het spectrum (dynamisch bereik). Op deze manier is goed te bekijken welke invloed het aluminium op de afdruk heeft.
In de vorige blog werd al aangeven welk effect je zou mogen verwachten.

Bij wijze van proef is de afdruk softwarematig nagebootst. De hele afbeelding oogt daardoor donkerder.  Pas bij voldoende ingezoomd komt de structuur van het aluminium aan de oppervlakte; dit is niet zichtbaar in de afbeelding op internet.

Bestelprocedure
De bestelprocedure bij Fotofabriek voor een foto op aluminium loopt redelijk gesmeerd. Waar dingen niet duidelijk mochten zijn, wordt er voldoende hulp onsite gegeven. De website biedt sjablonen aan om te downloaden en te gebruiken in Photoshop. Hierna kan de foto óf als gewoon jpg-bestand óf als PDF-bestand worden geüpload. De afdrukcentrale maakt helder dat de manier van afdrukken gebeurt via CMYK (staat voor Cyan, Magenta,  Yellow en blacK) en niet via RGB (staat voor Red, Green en Blue). Het voert te ver om hier uitleg te geven over de redenen voor het afdrukken in CMYK. Belangrijk om te weten is dat er door de omzetting van een gewoon jpg-bestand (wat wordt opgeslagen in RGB) naar een CMYK-bestand kleurverschil kan optreden. Een en ander is te voorkomen door het bestand aan te leveren met een CMYK-profiel. Ik heb gekozen voor het uploaden van het PDF bestand met een RGB-profiel, óók om te zien in hoeverre de kleuren afwijken van de kleuren zoals ze op de monitor zichtbaar zijn.

Communicatie met Fotofabriek
De communicatie met de contactpersoon bij Fotofabriek kan ik als zeer prettig omschrijven. Er wordt snel gereageerd op e-mail en de persoon in kwestie was kundig.

Nu is het wachten wanneer de aluminiumprint van 30×20 cm wordt bezorgd en hoe het er uit ziet. Wanneer het positief bevalt, zal Fotofabriek zeker bij mij op het lijstje komen te staan waar foto’s afgedrukt kunnen worden. Sowieso heb ik een prachtige uitvoering van een fotoboek gezien die bij wijze van spreken al op mijn verlanglijstje staat.