E-mail programma werkt gelukkig weer…

In een eerdere blog was al geschreven dat het e-mail programma waar ik mee werk gecrasht was.
Oorzaak van de crash – en overigens vele andere apps die samenwerken met Flash – was een update van MicroSoft.

De update die de zaak in het honderd liet lopen (voor insiders KB3132372) zorgde er in het begin voor dat er af en toe een melding kwam dat een bepaalde procedure niet gestart kon worden. De oplossing van de makers van Incredimail: “Gewoon wegklikken en opnieuw opstarten”. Dat ging een tijdje goed en het was mij nog niet duidelijk waar het probleem ‘m nu in zat.

Op een gegeven moment had het wegklikken en opstarten geen effect meer: het programma was niet benaderbaar.
Geen probleem, dacht ik, dan maar even een installatie er overheen doen, zodat alle data bewaard bleef. Dat hielp slechts eventjes.

Vervolgens Incredimail volledig gedeïnstalleerd, dus ook de data, en opnieuw met de laatste versie geïnstalleerd zoals Incredimail adviseerde. De back-up terug gezet en… geen enkel bericht was meer zichtbaar in het programma, wel in de verkenner. Dan begint het zweet toch wel uit te breken. Misschien iets fout gedaan? Nog maar een keer opnieuw en nog een aantal keer (tegen beter weten in) met steeds iets andere volgordes; het resultaat was hetzelfde.

De helpdesk van Incredimail is nu niet bepaald een snelle organisatie. Wanneer je een  probleem post op de fora van Incredimail, mag je van geluk spreken wanneer daar binnen één maand op wordt gereageerd. Van die kant dus weinig hulp te verwachten.

Inmiddels werd duidelijk dat het niet aan het programma zelf ligt, maar aan de Flashmodule die wordt aangeroepen en de maker daarvan is Adobe. Tenminste… MicroSoft blijkt onder eigen beheer voor Windows 10 Flash updates te geven en daar zit het probleem.
MicroSoft heeft het euvel nog niet opgelost maar het “heeft wel de aandacht”.

Uit de rondgang op de verschillende fora worden de gebruikers die op welke manier dan ook gedupeerd zijn, steeds bozer. Er zijn bedrijven waarbij de afhandeling van e-mail bijvoorbeeld volledig via Incredimail loopt en kunnen op dit moment geen enkele letter versturen. MicroSoft zal nog wel eens een flink aantal claims hierover kunnen krijgen.

In ieder geval draait Incredimail weer als een zonnetje, dankzij een een helder ogenblik vannacht. De installatie die Incredimail had geadviseerd was van versie 2.5, terwijl mijn computer nog werkt met versie 2.0. Die versie is nu geïnstalleerd en opeens waren alle berichten weer zichtbaar. Wel bleef het probleem dat Incredimail de foutmelding gaf en in een later stadium weer volledig crashte.
De enige manier om dit te omzeilen is om de update van MicroSoft te deïnstalleren en dat werkt tijdelijk, want bij een volgende check zal opnieuw de update op de computer worden uitgerold.
Maar dat is op te lossen en is hooguit even vervelend.

Na drie dagen redelijk continu hiermee bezig te zijn geweest kan er weer gemaild worden en belangrijker nog, kunnen er ook weer foto’s worden bewerkt.

Nu nog hopen op een snelle oplossing van het facebookprobleem…