Fotobewerking en retoucheren

Zoals al is aangegeven op de pagina “Na de fotoshoot” wordt elke foto bewerkt. De doelstelling is om een foto beter te maken dan hij al is.

Kleurmanagement
Als eerste in het proces van fotobewerking komt het zogenaamde kleurmanagement. Daarvoor is tijdens de fotoshoot een aantal foto’s genomen met de colorchecker.
Zie hieronder de drie stappen: rechtstreeks uit de camera, gecorrigeerd met witbalans en als laatste gecorrigeerd met witbalans en colorchecker. Het verschil is het beste zichtbaar door de foto’s in een diavoorstelling te laten lopen. Klik ook op de “i” onderin om te bekijken wat welke foto laat zien.

Gewone portretfoto
Bij een gewone portretfoto is het fotobewerken redelijk standaard. Er wordt gekeken naar in het oog springende oneffenheden die er na veertien dagen niet meer zouden zijn. Deze worden vervolgens weggewerkt. Ook wordt er gekeken naar de make-up waar die eventueel niet helemaal mooi zou zijn.
Tevens wordt er gekeken naar storende elementen in de foto in bijvoorbeeld de achtergrond. Dat kunnen zichtbare kreukels in het achtergronddoek zijn of (delen van) lampstandaarden.

Beautyfoto
Bij een beautyfoto wordt er duidelijk een stap verder gegaan in het retoucheren. In feite worden alle oneffenheden op de huid weg gewerkt. Daarnaast wordt de make-up zo optimaal mogelijk gemaakt. Hetzelfde geldt voor het haar: loszittende haren (ook wel fly-away-hairs genoemd) worden verwijderd. Rimpels en dergelijke worden minder nadrukkelijk gemaakt (ze worden dus niet volledig weggewerkt!) en ook worden wenkbrauwen, als dat nodig is, meer gemodelleerd.
In het meest extreme geval, en alleen wanneer het model daar om vraagt, kan ook een aanpassing worden gemaakt qua vorm van het lichaam of gezicht. Studio Tjeerd is daar echter geen voorstander van.

Claartje beauty foto. Haar beugel is ook verwijderd.
Een beauty foto van Claartje. Haar beugel is ook verwijderd. Klik op de foto voor een groter formaat.

Fashion
Bij fashion gaat het niet zozeer om  het model zelf, maar meer om de kleding die hij/zij draagt. In de nabewerking wordt daar dan ook meer de nadruk op gelegd. Denk daarbij aan kreukels in de kleding die heel erg in het oog springen, de “flow” van bijvoorbeeld een jurkje, enzovoorts.

Claartje in een fashionfoto.
Claartje in een fashionfoto.

Andere zaken
Soms wordt een foto beter door “vals” te spelen en iets extra’s toe te voegen aan de foto die er bij de shoot niet waren. Denk daarbij aan het toevoegen van bijvoorbeeld lightleaks aan een foto of een
Instagram effect.
Ook het toevoegen van extra materiaal aan de foto (het zogenaamde klonen) behoort tot de mogelijkheden (zie foto hieronder; klik op de foto voor een groter formaat).

Dana en Nadia met een bosje bloemen (links) en in een zee van bloemen (rechts).
Dana en Nadia met een bosje bloemen (links) en in een bloemenzee (rechts). Klik op de foto voor een groter formaat.

Bewerkingstijd
Hoe je het ook wendt of keert: bewerken en retoucheren kost gewoon tijd. Dat betekent dat de foto’s niet al op dezelfde dag als de fotoshoot is gehouden naar je worden toegestuurd.

Reageren of vragen?
Wil je hierop reageren of heb je nog vragen? Gebruik dan het contactformulier.

Vorige: Na de fotoshoot  Volgende: Behind the Scenes fotoalbum

 

Shine for me and I'll shine for you