Op de dag van de fotoshoot

Voordat de fotoshoot echt plaats gaat vinden moet een aantal dingen op elkaar worden afgestemd.

Contract
Allereerst zal het contract moeten worden ondertekend (zie hiervoor ook voorbereiding).

Lesley doet de visagie bij Esmée.

Visagist(e)
Als gebruik wordt gemaakt van een visagist(e) wordt er gekeken welke make-up je mooi vindt, welke past bij de sfeer van de fotoshoot en natuurlijk ook welke make-up bij jouw kleding past.
Hierna gaat de visagist(e) met jou aan het werk.
Als er geen gebruik wordt gemaakt van een visagist(e) spreken we ook door wat het doel is van de fotoshoot en kan je jezelf opmaken of laten opmaken door iemand anders.

Plan de campagne
Afhankelijk van de tijdsduur van de fotoshoot wordt nu ook gekeken wat er mogelijk is binnen de gestelde tijd. Wat moet er écht op de foto en wat is nog een wens? Van welke rekwisieten wordt gebruik gemaakt en op welk moment in de fotoshoot? Wordt het een gewone portret fotoshoot, of meer richting beauty of fashion?

De woonkamer omgebouwd tot fotostudio
De woonkamer omgebouwd tot fotostudio. (Foto: René Auf dem Brinke)

Opbouw mobiele fotostudio
Tijdens het opmaken wordt de mobiele fotostudio opgebouwd. Dat betekent dat er een flinke stellage voor het achtergronddoek wordt neergezet inclusief allerlei lampen.
Het is prettig wanneer er daarvoor al genoeg ruimte beschikbaar is en ook dat stopcontacten goed bereikbaar zijn. Klik hier voor meer “Behind the Scenes” foto’s.

Licht inregelen en colorchecker
En dan is het moment aangebroken waarop de fotoshoot gaat beginnen.
Omdat het om een mobiele fotostudio gaat, zal er eerst nog even gekeken moeten worden naar het zogenaamde licht inregelen. Dat betekent dat er een aantal testfoto’s gemaakt gaat worden om te kijken of de belichting naar wens is.
Verder zal er een aantal foto’s gemaakt worden met een zogenaamde colorchecker. Die is bedoeld om later op de computer de kleuren zo natuurgetrouw te kunnen weergeven.

Claartje houdt de lichtmeter vast
Claartje houdt de lichtmeter vast

Saar met colorchecker
Saar met colorchecker

En dan: poseren!
Aan het begin van de fotoshoot zal het misschien allemaal wat onwennig zijn, want ineens sta je in het middelpunt van de belangstelling. Dat is heel erg normaal en de ervaring leert dat je na verloop van tijd meer ontspannen zult worden.

Selia poseert voor de camera.
Selia poseert voor de camera.

Tijdens de fotoshoot zal je van mij aanwijzingen krijgen welke poses/houdingen je moet aannemen, maar je kunt ook zelf met ideeën komen. Doe sowieso niets waar je je niet gemakkelijk bij voelt, want dat straal je uit en is ook te zien op de foto’s. Dat zal tijdens de fotoshoot ook nog wel één of meerdere keren benoemd worden.
Geef ook aan wanneer je aan jezelf merkt dat je moe wordt; we moeten dan wellicht even een pauze inlassen. Onderschat overigens niet dat een fotoshoot vermoeiend kan zijn en wellicht voor je gevoel ook lang duurt.
Regelmatig zal je te zien krijgen welke foto’s er gemaakt zijn. Zo krijg je ook feedback.
Afhankelijk van hoe het “klikt” zal er tijdens de fotoshoot een aantal dingen uit geprobeerd worden die te maken hebben met het poseren maar ook met de belichting. Dit om het portfolio zo divers mogelijk te maken.

Einde fotoshoot
Op een gegeven moment – vooraf bepaald of tijdens de fotoshoot zelf – zijn de foto’s gemaakt en wordt de mobiele studio weer afgebroken. Dat is dan ook het moment om het contract definitief te tekenen door jou en, als je nog minderjarig bent,  jouw ouder(s) waarmee jullie aangeven dat de fotoshoot netjes verlopen is.

Reageren of vragen?
Wil je hierop reageren of heb je nog vragen? Gebruik dan het contactformulier.

Vorige: Voorbereiding Volgende subpagina: Visagist(e)
of Volgende: Tijdsduur fotoshoot

Shine for me and I'll shine for you