Fotografen in het nieuws: Erik van Ettinger

Zo af en toe komen er artikelen in het nieuws waar andere fotografen bij betrokken zijn.

In dit blog aandacht voor de Nederlandse amateurfotograaf Erik van Ettinger waarbij zijn model de reddende engel bleek te zijn.

Er zijn in de fotografie vele segmenten met even zo vele experts: Studio Tjeerd richt zich op portret- en beautyfotografie waarbij er regelmatig foto’s gemaakt worden met grote engelenvleugels.
Erik van Ettinger fotografeert meerdere disciplines, waarvan portret- en modelfotografie er één is. Dat een model letterlijk zijn reddende engel zou zijn, kon Erik op zaterdag 10 oktober 2015 dan ook niet bevroeden.

Erik volgt Studio Tjeerd geruime tijd al heel trouw en ik werd getroffen door een e-mail die ik van hem kreeg over de fotoshoot met model Dafne die op die bewuste zaterdag had plaatsgevonden. Hij had een workshop met het model gewonnen en natuurlijk hoort daar een gezonde dosis spanning bij. Erik is erfelijk belast met een aandoening waarbij de kans op een hartinfarct flink verhoogd is, maar hem werd een aantal maanden voor de fotoshoot nog verteld dat er bij een eerdere CT-scan niets ernstigs ontdekt was.

Toch gebeurde op die zaterdag datgene wat Erik altijd in zijn achterhoofd heeft gehouden:  hij kreeg tijdens de fotoshoot een hartinfarct.
Dafne – tevens BHV-er – ontfermde zich vrijwel direct over hem en wist, op instructie van Erik die nog wel bij kennis was, een medicijnflesje/pompje uit Eriks jaszak te halen. Dit medicijn heeft in feite zijn leven gered en heeft hij zelf nog kunnen kunnen toedienen.

Ondertussen was via 112 ook een ambulance onderweg. En hoewel de ambulancebroeders snel te plaatse waren, duurde dat voor de betrokkenen erg lang. In ieder geval werd de zorg vrij snel overgenomen door het ambulancepersoneel.

Het spreekt voor zich dat Erik enorm dankbaar is dat Dafne de helderheid van geest heeft gehad om hem te helpen.
Toen hij in oktober 2015 naar het RTL-nieuws keek, was er een item over de jaarlijkse lintjesregen waarbij werd aangegeven dat ook gewone burgers daarvoor in aanmerking moesten komen. Het idee was geboren om Dafne in het zonnetje te zetten en Erik besloot de gemeente Katwijk te mailen. De gemeente was direct enthousiast en nam de verdere organisatie uit handen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een soort van huldiging door de burgemeester van Katwijk op het gemeentehuis.

Foto: Piet van Kampen
Foto: Piet van Kampen

Het krantenartikel is online te lezen in de “Katwijk Speciaal” en de “Katwijkse Post”.

Erik, ik wil je via deze weg sterkte en doorzettingsvermogen toewensen bij het herstel en revalidatie.