Fotografen in het nieuws: Frank Crébas

Zo af en toe komen er artikelen in het nieuws waar andere fotografen bij betrokken zijn.

In dit blog aandacht voor de Nederlandse luchtvaartfotograaf Frank Crébas.

Er zijn in de fotografie vele segmenten met even zo vele experts: Studio Tjeerd richt zich onder andere op portretfotografie; Frank Crébas uit Emmeloord heeft “iets” met vliegtuigen.

Ongetwijfeld heb je al een aantal foto’s gezien van de hand van Frank, want gisterenmiddag, na een uitstel van een week, werd de peperdure Joint Strike Fighter F-35 (JSF) aan een deel van het Nederlandse volk geshowd (tenminste als je naar boven keek).

De JSF maakte, samen met de verouderde F-16, een rondje langs markante Nederlandse plekken, waaronder ook Urk en Flevoland. In die F-16 zat luchtvaartfotograaf Frank Crébas en maakte plaatjes vanuit de cockpit van de JSF. Hoewel de JSF niet op topsnelheid vloog, is het nog een hele klus om het “model” goed op de foto te krijgen al waren daar dan wel zo’n ruim 2.500 foto’s voor nodig.

Bij portretfotografie geef je het model aanwijzingen om een bepaalde pose aan te nemen, maar hoe doe je dat met een op 500 km/u vliegend vliegtuig?
Net als bij portretfotografie is er sprake van teamwork: Frank gaf zijn F-16 piloot aanwijzingen hoe te vliegen om de JSF zo goed mogelijk in beeld te krijgen én – niet onbelangrijk – ook een zo mooi mogelijke compositie te krijgen. Ik denk dat Frank daar erg goed in is geslaagd waarmee hij, naar mijn idee, bewijst dat hij terecht voor deze klus gevraagd is.

In een filmpje bij een artikel op Omroep Flevoland vertelt Frank iets over hoe hij een en ander heeft aangepakt. Bij het artikel op de website is ook een aantal foto’s te zien die hij tijdens deze vlucht gemaakt heeft.