Expositie Berlijn van de baan

Ruim een maand geleden werd in een blog beschreven dat de curatoren van “The First Berliner Art Book” ook een galerie beheren en dat zij geïnteresseerd waren om foto’s te exposeren. Het vervolg in dit blog.

In de bewuste blog stond de e-mail waarin werd geopperd dat, wanneer ik geïnteresseerd was, er in de Whiteconcepts galerie in Berlijn een persoonlijke expositie gehouden zou kunnen worden.

In de weken erna is er het nodige e-mail contact geweest.
Het voorstel waarmee de galeriehouders kwamen was de volgende:

Periode 1 tot en met 7 november 2017.
Maximaal 15 kunstwerken met een maximale grootte van 120 x 120 cm óf 30 kunstwerken met kleinere afmetingen.
Kosten hiervoor: € 3.000,- exclusief 19% BTW.

Bij deze kosten waren inbegrepen:
– opening met wijn;
– ophangen en afhalen van de kunstwerken;
– uitnodigingen naar en communicatie met andere galerieën en kunstverzamelaars door middel van een mailinglist;
– grafisch ontwerp, grafisch materiaal, publiciteit en distributie;
– 2.000 flyers;
– suppoosten;
– verkoop ondersteuning;
– foto’s van de happening op de website van Art Management Berlin.

De mogelijkheid werd geboden om de kunstwerken te verkopen voor de prijs die zelf bepaald mocht worden. Art Management Berlin zou dan 20% van de opbrengst krijgen.

Een simpel rekensommetje voor wat betreft de daadwerkelijke kosten komt uit op een bedrag van rond de € 7.000,- ofwel € 1.000,- per expositiedag:
Expositieruimte en publiciteit: € 3.570,-
Even uitgaande van het formaat foto inclusief lijst zoals die afgedrukt was voor de finaleplaats in London met de foto van Pien zouden er dertig foto’s geëxposeerd kunnen worden:
Kosten: 30 x € 100,- = € 3.000,-
De foto’s moeten natuurlijk ook nog in Berlijn komen. Dat zou via een koeriersdienst zoals DHL kunnen. De kosten hiervan zijn niet zo makkelijk op voorhand in te schatten, maar zullen al gauw rond de € 200,- liggen en voor het retourneren eenzelfde bedrag, dus in totaal ongeveer € 400,-.
Een alternatief is om de foto’s zelf te brengen met de auto. Een retour zal rond de € 200,- liggen, maar dit moet dan wel twee keer gebeuren (wegbrengen en ophalen). Daarnaast zal er ook twee keer en overnachting geboekt moeten worden.
Conclusie: het is voordeliger om een koeriersdienst in de arm te nemen.

Wellicht worden er ook foto’s verkocht. Je wilt dan op z’n minst quitte spelen. In het geval álle foto’s verkocht zouden worden (wat heel erg bijzonder zou zijn), zou de verkoopprijs per foto € 200,- moeten zijn. Voor een veel realistischer aantal van 10  verkochte foto’s (al lijkt mij dat ook nog aan de hoge kant) zou de verkoopprijs € 600,- moeten zijn. Hierbij is rekening gehouden met de 20% die de galerie ontvangt. De vraag is oprecht of mijn foto’s € 600,- waard zijn.

Na dit rekensommetje gemaakt te hebben, bleef er slechts een eindconclusie over en dat is dat de kosten en het risico veel te hoog zijn voor een weekje exposeren in Berlijn.

Ik  heb dan ook vriendelijk bedankt voor de mogelijkheid te kunnen exposeren.
Wat natuurlijk wel blijft is dat er een zestal foto’s zal verschijnen in The First Berliner Art Book die begin 2018 wordt uitgegeven.