International Prize Leonardo da Vinci (Italië): kleine update

Een kleine en vooral historische update met betrekking tot de International Prize Leonardo da Vinci.
Na de e-mail van gisteren over de toegekende prijs, heb ik de informatie van de organisatie beter doorgelezen en heb ik zelf kort wat onderzoek gedaan naar de plaats van uitreiking, Paleis Borghese, Florence.


Het Paleis Borghese is gelegen aan een smal straatje in het centrum van Florence, op een goede 9 km vanaf het vliegveld en een 1,5 km vanaf het kopstation van Florence. Het doet nu dienst als een hotel waarbij kunst een hoofdrol speelt, vandaar ook de naam op bovenstaand kaartje “Borghese Palace Art Hotel”.

Zoals blijkt uit Google Maps, ziet de buitenkant er niet zo heel erg bijzonder uit, zelfs misschien gewoontjes, hoewel de organisatie de voorgevel beschrijft als “majestic”.

Voorgevel Borghese Paleis, Florence, Italië (fotograaf onbekend)

Op de voorgevel van het gebouw staat een geschilderde tabernakel, geschilderd door Giuseppe Bezzuoli, waarop de Heilige Maagd met kind te zien is.

Het interieur (te zien via Google Maps) is duidelijk van een ander kaliber: eerder bombastisch en overweldigend.

Salon Paleis Borghese, Florence, Italië (fotograaf: Sailko)
De organisatie van de Prize beschrijft het Borghese Palace verder als:
“Elegance and splendor are the main features of the Monumental Gallery of the Palace. On January 20th 2018, in this sumptuous place, the awarding ceremony will take place.”.
Pracht en praal voert hier dus de hoofdtoon.

Het paleis is, hoe kan het ook anders in een plaats als Florence, rijk aan historie en cultureel erfgoed.
Het is een van de meest veelzeggende voorbeelden van de neoclassicistische bouwkunst van de provinciehoofdstad.
Het neoclassicisme was aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw een stroming in de kunst, waarin opnieuw de vermeende puurheid van de klassieken werd nagestreefd. Men richtte zich daarbij met name op de (bouw)kunst van de oude Grieken en Romeinen.

Het paleis is in slechts zes maanden in 1821 gebouwd en gebaseerd op een project van Gaetano Baccini die hij maakte voor Prins Camillo Borghese.

Verder uit de informatie van de organisatie:
“…the large honour salon brings you to the Mirror Room that was once the bedroom of Paolina Bonaparte”.

Bij de laatste restauratie van het gebouw in 1994, is het gebouw terug gebracht in de oorspronkelijke staat en is het van alle gemakken en comfort voorzien om een prestigieuze ontmoetingsplaats te zijn voor vergaderingen en bijeenkomsten.

Interieur Paleis Borghese, Florence, Italië (fotograaf: Sailko)Het is dus ook de indrukwekkende locatie waar de uitreiking van de Internationale Leonardo da Vinci Prijs zal plaatsvinden.

Zoals in het eerste blogbericht al is aangegeven, zal ik me echter pas officieel gaan aanmelden voor de Prijs, wanneer ik de voorganger, International Prize Andrea Mantegna, daadwerkelijk in bezit heb.

Dat de prijsuitreiking van de International Prize Andrea Mantegna ook echt heeft plaatsgevonden, is inmiddels wel duidelijk gezien de foto’s die eergisteren zijn toegestuurd.

Wordt vervolgd.

Eerdere berichten over de prijs:
Eerste e-mail

N.B. dit blogbericht is in verband met operaties en het herstel ervan met terugwerkende kracht en kennis geschreven op een later moment (12 januari 2018).