In deze blog enige achtergrondinformatie met betrekking tot de persoon Raffaello en de International Prize Raffaello die ik op 4 mei in Bologna, Italië, in ontvangst mag nemen.
Na de International Prize Andrea Mantegna, de International Prize Leonardo da Vinci, Biennial of Nations en Prize of Nations – A Tribute to Tiziano is dit inmiddels de 5e internationale prijs die ik in ontvangst mag nemen, waarbij de eerste twee genoemde inmiddels ook daadwerkelijk in bezit (hier en hier) zijn.
De prijs wordt, zoals hierboven al genoemd is, op 4 mei a.s. uitgereikt in het Gnudi Palace in Bologna.
Over het Gnudi Palace
Het Gnudi Palace is een historisch gebouw in neo-klassieke stijl dat dateert uit het begin van de 14e eeuw en gedurende enkele eeuwen in het bezit was van de Gnudi familie.
Tegenwoordig doet het gebouw onder andere dienst als conferentiecentrum.
Mede door de ligging in de stad Bologna in de nabijheid van een internationale luchthaven en treinstation, is het een geliefde locatie voor conferenties, maar ook voor tentoonstellingen, bruiloften, fotoshoots, fashionshows, promotionele en andere culturele evenementen.
Over Raffaello
Rafaël was een Italiaanse kunstenaar uit de hoogrenaissance. Rafaël is de naam waaronder hij nu wereldwijd bekend is. Zijn echte naam was Raffaello Sanzio. Hij is ook wel bekend onder namen als Raffaello Santi en Raffaello da Urbino. (bron: Wikipedia)
Raffaello wordt, samen met Leonardo da Vinci en Michelangelo, beschouwd als één van de grootste kunstenaars van de Italiaanse Renaissance.
Getalenteerd, beroemd, geliefd bij vrouwen en gerespecteerd door mannen: met deze korte beschrijving lijkt het alsof Raffaello Sanzio gekust was door de goden, maar zij riepen hem vroegtijdig bij zich (hij overlijdt als hij pas 37 jaar oud is).
Zijn verhaal is ook dat hij op elfjarige leeftijd wees werd en als het ware geadopteerd werd door de kunst in het Italië van de Renaissance.
Misschien is dit wel de reden dat hij, ondanks zijn jonge leeftijd, diep in de ziel van de mens weet door te dringen en zijn onderwerpen een emotionele lading weet mee te geven die onmiddellijk van het canvas naar de toeschouwer wordt doorgegeven.
Behalve een groot kunstenaar was Raffaello ook een geslaagd zakenman. Zijn winkel in Rome werkte met personeel die verschillende projecten tegelijkertijd wist uit te voeren. Het personeel bestond uit jonge volgelingen maar ook uit gevestigde kunstenaars. De kunstwerken van Raffaello waren zo in trek dat, ondanks de perfecte organisatie en management van de winkel, klanten lange tijd moesten wachten op hun bestelling.
Raffaello overleed op Goede Vrijdag 6 april 1520. Saillant detail is dat dit ook zijn geboortedag was. Het verhaal gaat dat op het moment dat hij overleed er een scheur in de muren van het Vaticaan kwam en de lucht met donkere wolken was gevuld, alsof de wereld een heilige kwijt was geraakt.
Zijn lichaam ligt begraven in het Pantheon in Rome.
Over de Raffaello prijs
Voor deze gelegenheid worden enkele van de beste internationale en hedendaagse kunstenaars geselecteerd door Salvatore en Francesco Saverio Russo.
De prijs wordt uitgeloofd aan die kunstenaars die op artistieke en stilistische wijze uitblinken in hun vakgebied.
Wat houdt de prijs nu precies in? Volgens de organisatoren mag ik rekenen op het volgende:
– Een pagina in het tijdschrift Art International Contemporary Magazine van Mei/Juni in de sectie International Prize Raffaello;
– Een exemplaar van bovengenoemd tijdschrift;
– Een pagina in de officiële catalogus van het evenement;
– Een exemplaar van bovengenoemde catalogus;
– Een met de hand vervaardigde bokaal.
Nu nog alle benodigdheden in orde brengen (inclusief het uitzoeken van de gevraagde foto) en opsturen.
Wordt vervolgd.
Eerdere berichten over de prijs:
Eerste e-mail
N.B. dit blogbericht is in verband met operaties en het herstel ervan met terugwerkende kracht en kennis geschreven op een later moment (14 april 2018).