Fysieke solo-expositie Petritoli afgeblazen

De mogelijke fysieke solo-expositie in Petritoli, Italië, zal niet doorgaan. De beslissing hiervoor ligt volledig bij mij en niet bij Sei l’Arte, de kunstgalerie die me dit aanbod had gedaan.

Ik heb Mara Campaner, de curator van Associazione Culturale “Sei l’Arte”, van de beslissing inmiddels in kennis gesteld.

Hoewel een solo-expositie op z’n minst gezegd een opwindende belevenis zou zijn geweest, wegen de kosten niet op tegen de baten. Dat laatste is misschien wat voorbarig, want doordat de expositie niet door gaat, kan je ook niet zeggen wat de eventuele baten zouden zijn geweest.

Over de kosten kan veel meer worden gezegd. In een eerder blog werd aangegeven dat ik een tiental foto’s mocht gaan exposeren in een solo-expositie. Echter het laten afdrukken en inlijsten van de foto’s brengt ook de nodige kosten met zich, variërend  van €125 tot bijna €200 per foto. Voor 10 foto’s liggen de kosten voor het afdrukken en inlijsten zo rond de €1.650. Hierbij komen vervolgens nog de kosten voor het versturen (twee keer te berekenen in verband met retourzending): €500. En als laatste nog de kosten waar het eigenlijk allemaal om draait, namelijk het afhuren van de expositieruimte: €500.
De totale kosten voor exposeren zouden hierdoor zo rond de €2.500 komen te liggen en dat is een hoop geld.

De garantie dat er een foto verkocht wordt is er natuurlijk niet en aangezien er nog geen enkele keer bij voorgaande exposities een foto verkocht is, ga ik er niet van uit dat dat dit keer wel het geval zou zijn. Daarbij speelt ook mee dat Petritoli een klein dorpje is met minder dan 3.000 inwoners. Weliswaar is het een toeristisch dorpje, maar het is zeer de vraag of toeristen überhaupt tot aankoop zullen overgaan wanneer ze de expositie – als ze dat al doen – bezoeken.

Het verhaal zou anders zijn geweest, wanneer ik al een tiental foto’s zou hebben gehad die al afgedrukt en ingelijst zouden zijn. Maar dan nog zouden de kosten van exposeren rond de €800 hebben gelegen. En voor een expositie die drie weken duurt, blijft dat nog steeds een groot bedrag.

Hoe dan ook blijf ik het een eer vinden dat Associazione Culturale “Sei l’Arte” mij heeft uitgenodigd voor de expositie: het betekent naar mijn idee dat deze galerie wel “iets” ziet in mijn foto’s.

Wordt vervolgd.

Eerdere berichten:
Kleine update
Aanbieding voor solo-expositie
Petritoli expositie is fysiek
Uitnodiging voor nieuwe expositie