Inzending LensCulture Street Photography Awards 2023

Vlak voor de deadline heb ik vandaag twee foto’s van Merlin ingestuurd voor de LensCulture Street Photography Awards 2023.
Dit naar aanleiding van verscheidene e-mails die ik de afgelopen weken ontving van de organisatie met de open uitnodiging om mee te doen aan deze wedstrijd.

Aan de verschillende/gevarieerde wedstrijden van LensCulture is al veel vaker meegedaan, waarbij, inmiddels al weer een aantal jaar geleden, een aantal foto’s tot de meest gewaardeerde en hoogst beoordeelde foto’s behoorden; al bleken ze geen van allen uiteindelijk de winnende foto te zijn.

Van Merlin heb ik eerder foto’s voor twee verschillende fotowedstrijden van LensCulture ingestuurd.
Voor de Art Photography Awards 2022 was dat foto Merlin (0703) en voor de B&W Awards 2021 foto Merlin (0301-bw), maar geen van beide foto’s kon de jury bekoren.
Dit wordt dus de 3e keer en ditmaal voor weer een andere wedstrijd: de Street Photography Awards 2023.
De reden dat ik nog niet eerder foto’s heb ingestuurd voor deze wedstrijd, is dat ik eigenlijk twijfel of het type foto’s dat ik nu heb ingestuurd wel passend is bij de wedstrijd.

De tekst van de Open Call luidt:
“We nodigen alle fotografen van over de hele wereld uit om uw beste werk in te sturen dat de essentie van het leven op straat vastlegt. Met deze internationale awards voor straatfotografie willen we de unieke perspectieven en creatieve visies van straatfotografen overal ter wereld vieren, waarbij we de diversiteit van het genre en de vele manieren waarop het kan worden geïnterpreteerd, onder de aandacht brengen.

De wedstrijd wordt beoordeeld door een panel van gewaardeerde fotografieprofessionals. Honderden Keuzes van de Jury zullen tijdens de open call-periode worden getoond in onze online galerij en op onze sociale media, en topwinnaars winnen geldprijzen en zullen te zien zijn in een groepstentoonstelling in New York City.”

En dat laatste is eigenlijk nu wel de trigger om tóch foto’s in te sturen, want:

“De winnende fotografen worden tentoongesteld in een galerie in New York tijdens The Photography Show, de vooraanstaande fotobeurs die honderden galeristen, uitgevers en verzamelaars samenbrengt, evenals een ambitieus programma van tentoonstellingen, gesprekken, signeersessies van kunstenaarsboeken en gecureerde beursevenementen.

Er wordt een openingsreceptie gehouden voor LensCulture-artiesten, uitgenodigde media, fotoredacteuren en insiders uit de fotografiebranche voor een avond vol kunstwaardering en netwerken tijdens de grootste internationale kunstbeurs van New York gewijd aan fotografie.”

De ingezonden foto’s van Merlin zijn per slot van rekening vorig jaar op straat in New York City gemaakt en dat is misschien een voordeel.

In ieder geval zijn vandaag de foto’s Merlin (1321)

… en Merlin (1322) ingestuurd.

De bevestiging dat de inzending goed is aangekomen, is inmiddels ook al binnen:

Uit de ingezonden foto’s en series zullen 25 finalisten worden geselecteerd die in het zonnetje worden gezet in de media, waaronder The New York Times en The Huffington Post.

Uit de 25 finalisten zullen uiteindelijk 6 winnaars worden gekozen.

De toekomst zal het leren of een van de foto’s tot de winnende behoort, want per slot van rekening is driemaal scheepsrecht nietwaar?
De exacte datum waarop de jury naar buiten komt met de uitslag is nog niet bekend.
Wat wel bekend is, is dat dat eind augustus 2023 zal gebeuren.

Voor een overzicht van de fotowedstrijden van LensCulture waaraan in het verleden is meegedaan, volg deze link.