Inzending voor International Portrait Photographer of the Year

Vandaag is de inzending voor de International Portrait Photographer of the Year Awards gedaan.
Een open uitnodiging hiervoor had ik goed een week eerder ontvangen.

De International Portrait Photographer of the Year Awards, afgekort tot IPPotY, is een initiatief van Peter Eastway en is een internationale fotowedstrijd die sinds 2021 bestaat.

Peter Eastway is bekend in internationale fotografiekringen en zeer gerespecteerd door veel van ’s werelds toonaangevende fotografiemerken.
Hij was zes jaar lang voorzitter van de AIPP (Australian Institute of Professional Photography’s) Australian Professional Photography Awards en brengt deze enorme ervaring mee naar de International Portrait Photographer of the Year Awards.

Peter Eastway is tweevoudig winnaar van de Australian Professional Photographer of the Year Awards en de redacteur van het originele Better Photography Magazine.

Dit jaar is het dus de derde keer dat deze wedstrijd gehouden wordt.
En het doel van deze wedstrijd is om één van de Top 101 foto’s van het jaar te worden en in het gelijknamige boek te worden gepubliceerd.

Het aantal inzendingen is in feite onbeperkt, mits de foto na 1 januari 2019 is gemaakt.
De juryleden zijn op zoek naar foto’s die de kunst en het ambacht van portretfotografie belichamen.
Dit zal verschillende dingen betekenen voor verschillende juryleden en in verschillende categorieën.

Er zijn namelijk vier categorieën bij deze wedstrijd zo valt te lezen op de website:

1. The Character Study (De karakterstudie)
Wat onthult een onderwerp in een portret? Of is het de kijker die reageert op de visuele aanwijzingen die het beeld biedt? Laat ons portretten zien waarbij karakter de sleutel is tot ons begrip en de focus van de portretfoto.

2. The Portrait Story (Het portretverhaal)
Documentaire. Fotojournalistiek. Helder. Verbeeld. Composieten. Een zorgvuldig vastgelegd of gemaakt portret kan meer laten zien dan de mensen erin, het kan deel uitmaken van een grotere dialoog. Welke verhalen kun je ons laten zien door middel van portretfotografie?

3. The Family Sitting (De familie)
We fotograferen allemaal onze families. Sommigen van ons fotograferen gezinnen professioneel. En geweldige familieportretten – of het nu gaat om alleenstaanden of groepen – spelen een belangrijke rol in onze persoonlijke geschiedenis en zijn een integraal onderdeel van de kunst van portretfotografie. Je hoeft je eigen gezin niet te fotograferen. We zijn zowel geïnteresseerd in klassiek formele portretten als in ontspannen en informele zittingen. Wat is jouw mening over een ‘gezin’?

4. The Environmental Portrait (Het omgevingsportret)
Of het nu binnen of buiten is, inclusief activiteit en locatie kan een portretfoto maken die het onderwerp integreert met hun omgeving. Wat kunnen je foto’s laten zien over het leven of de situatie van je onderwerp?

De categorieën zijn ontworpen om wat afwisseling en richting te geven aan ons jaarlijkse prijzenboek.

Jurering en de Top 101

• Er is maar één inzending nodig om in aanmerking te komen voor de Top 101 of om een Categorieprijs te winnen. Voor de internationale portretfotograaf van het jaar moet je blijk geven van hoge vaardigheid op meerdere foto’s en daarom zijn er minimaal vier inzendingen vereist.

• Elke inzending krijgt vooraf een score van 100 door elk van de drie categoriejuryleden. De scores van de juryleden worden opgeteld en vervolgens gedeeld door 3 om een eindscore te geven, uitgedrukt als een percentage (van de 100).

• De Top 101 Inzendingen worden als volgt bepaald met een eerste selectie:

De 10 inzendingen met de hoogste eindscore uit elke categorie worden opgenomen in de eerste selectie – in totaal 40 foto’s.
De resterende 61 foto’s worden bepaald aan de hand van hun eindscore en proportionele weergave voor elke categorie.
Bij categorieën met veel inzendingen worden meer inzendingen geselecteerd voor de Top 101.
Om een interessante en gevarieerde collectie portretten te garanderen, zullen de eerste Top 101 worden beoordeeld wanneer de eerste Top 101 is geselecteerd en als een Deelnemer twee foto’s heeft die erg op elkaar lijken, zoals bepaald door de Organisator, kan er één worden verwijderd. Bovendien mogen er van één deelnemer niet meer dan twee inzendingen in de top 101 worden geaccepteerd. Vervangende foto’s worden geselecteerd op basis van het hierboven beschreven proces.

Op grond van al bovenstaande informatie, heb ik besloten twee foto’s van Merlin in te schrijven in de categorie The Portrait Story.
Dit zijn de foto’s Merlin (1807-2) – op het moment van insturen nog niet op deze website verschenen:

De tweede ingezonden foto is Merlin (1801) – op het moment van insturen ook nog niet op deze website geplaatst.

Volgens de website wordt de uitslag bekend gemaakt op of voor 15 augustus 2023.
Duimen dus!

Wordt vervolgd