Inzending LensCulture Emerging Talent Awards 2023

Een dag voor de definitieve deadline heb ik vandaag vijf foto’s van Merlin ingestuurd voor de LensCulture Emerging Talent Awards 2023.

Aan de verschillende/gevarieerde wedstrijden van LensCulture is al veel vaker meegedaan, waarbij, inmiddels al weer een aantal jaar geleden, een aantal foto’s tot de meest gewaardeerde en hoogst beoordeelde foto’s behoorden; al bleken ze geen van allen uiteindelijk de winnende foto te zijn.

Van Merlin heb ik eerder foto’s voor drie verschillende fotowedstrijden van LensCulture ingestuurd.
Voor de Art Photography Awards 2022 was dat foto Merlin (0703), voor de B&W Awards 2021 foto Merlin (0301-bw) en kort geleden nog twee foto’s voor de Street Photography Awards 2023: Merlin (1321) en Merlin (1322).

En precies ook bij die laatst genoemde, kwam bij de uitslag in feite nog een keer een uitnodiging: “Check out our latest Award and consider entering: Emerging Talent Awards.”

De tekst van de Open Call luidt:
“LensCulture Emerging Talent Awards bieden een ongeëvenaarde kans voor 25 nieuwe en opwindende stemmen in de fotografie om enorme bekendheid en erkenning te krijgen voor hun werk.
Sinds ons begin hebben we de hele wereld afgezocht naar fotografen aan het begin van hun carrière die veelbelovend zijn en een uitgesproken creatieve visie hebben; artiesten en verhalenvertellers die klaar zijn om in de schijnwerpers te staan en degenen die toekomstige leiders in onze branche zouden kunnen worden.

Onze deskundige jury selecteert het werk van 25 uitzonderlijke talenten die nog geen bekendheid hebben gekregen op internationaal niveau.
Er zijn absoluut geen grenzen aan leeftijd, locatie of genre, dus verzamel uw beste werk en deel het met ons om de kans te krijgen om uw carrière op het wereldtoneel een vliegende start te geven. Dit is uw moment!”

De wedstrijd is dus eigenlijk bedoeld voor fotografen die nog nieuw zijn en verder nog geen internationale bekendheid hebben.
Dat kan je van Studio Tjeerd niet meer zeggen en dus twijfelde ik enorm of ik überhaupt wel gerechtigd ben om aan deze wedstrijd mee te doen en of het inschrijfgeld geen weggegooid geld is.

Net als bij de Street Photography Awards 2023 bestaat er weer een mogelijkheid, wanneer de foto’s de winnende blijken te zijn, om de foto’s tentoon gesteld te krijgen in New York:

“De winnende fotografen worden tentoongesteld in een galerie in New York tijdens The Photography Show, de vooraanstaande fotobeurs die honderden galeristen, uitgevers en verzamelaars samenbrengt, evenals een ambitieus programma van tentoonstellingen, gesprekken, signeersessies van kunstenaarsboeken en gecureerde beursevenementen.

Er wordt een openingsreceptie gehouden voor LensCulture-artiesten, uitgenodigde media, fotoredacteuren en insiders uit de fotografiebranche voor een avond vol kunstwaardering en netwerken tijdens de grootste internationale kunstbeurs van New York gewijd aan fotografie.”

In overleg met de moeder van Merlin hebben we besloten de gok te wagen en dus een aantal foto’s in te zenden voor deze wedstrijd.

Aangezien het hier om een serie foto’s moet gaan, heb ik gekozen om een overzicht van foto’s in te sturen die we de afgelopen drie jaar gemaakt hebben, als de ontwikkeling van een beginnend model en kind naar een (meer) ervaren model en jong volwassene.

Daarvoor zijn de volgende foto’s gekozen:
Merlin (0301)

Merlin (0313)

Merlin (0902-2)

Merlin (1203)

Merlin (1801)

Als omschrijving van de ingezonden foto’s is het volgende ingestuurd:
Projecttitel: The development of a model.
Projectverklaring: I’ve been working with Merlin for almost three years now.
Merlin started her modelingcareer with me in October 2020 and we have had a total of 19 photoshoots together.
These series is a summary of those shoots and the theme is the development of Merlin from a starting model and child to a (more) experienced model and young adult.

De bevestiging dat de inzending goed is aangekomen, is inmiddels ook al binnen:

Uit de ingezonden foto’s en series zullen 25 finalisten worden geselecteerd die in het zonnetje worden gezet in de media, waaronder The New York Times en The Huffington Post.

Uit de 25 finalisten zullen uiteindelijk 6 winnaars worden gekozen.

De exacte datum waarop de jury naar buiten komt met de uitslag is nog niet bekend.

Voor een overzicht van de fotowedstrijden van LensCulture waaraan in het verleden is meegedaan, volg deze link.