Inzending “Legacy Photography Awards” – January

Voor het eerst heb ik vanavond een foto ingestuurd voor de Legacy Photography Awards.
Deze awards stond al een tijdje op mijn lijst van wedstrijden waar ik graag een keer aan mee zou willen doen.

De Legacy Photography Awards kwam bij mij in beeld toen ik in juni afgelopen jaar informatie op internet aan het zoeken was voor de International Portrait Photographer of the Year Awards, waaraan toentertijd een inzending met twee foto’s van Merlin is gedaan.

De reden dat gewacht is tot nu met het insturen van een foto, is dat de Legacy Photography Awards weliswaar per maand gaat, maar dat je, om in aanmerking te komen voor de titel International Photographer of the Year,  gedurende het hele jaar blijk moet geven van consistent werk of, zoals dat op de website valt te lezen:
Aan het einde van het jaar kiezen we als winnaar van elke categorie de fotograaf die het hele seizoen zijn regelmaat en beheersing heeft getoond.

En dus was starten in het nieuwe jaar, in plaats van halverwege jaar, naar mijn idee een logisch iets.

Hoe worden de winnaars van zo’n maandelijkse wedstrijd dan bepaald en wat valt er te winnen?

The photographs presented will be judged by the Legacy Photography Awards team and they will evaluate the originality, composition, lighting, creativity, visual impact and quality of retouching in case there is.

The team will choose a Winner, a Second and Third place in each category.
In the event that some photographs achieve the same score as those selected as Second and Third place, they will receive the same distinction ex aqueo.

The organisers will distinguish as Excellence those photos which in their opinion deserve to be highlighted for their merit and quality and that have come close to the podium.
 
An unspecified number of Honourable Mentions will also be chosen.
 
Said Honorable Mentions will be divided into 3 levels:

Honorable Mention Gold will be awarded to photographs that have reached an exceptional level and mastery of all areas.

Honorable Mention Silver will be awarded to photographs that the judges consider excellent in their execution in most areas even though it may present some errors in technical or artistic execution.

Honorable Mention Bronze will be achieved to those photographs that the judges consider deserve to be highlighted.

The winners, Badge of Excellence and Honorable Mentions will be announced on the website and social networks of Legacy Photography Awards in approximately one week after the verdict.”

Zoals hierboven staat te lezen wordt er per categorie een winnaar, een 2e en een 3e plaats gegeven.
Verder is er een aantal foto’s die je als runner up zou kunnen zien (zeg meer een 4e plaats): die krijgen dan de waardering “excellence”.

Daarnaast wordt er een niet nader te noemen aantal eervolle vermeldingen gegeven.
Met nadruk op “een niet nader te noemen aantal”, want er zijn heel veel foto’s die zo’n eervolle vermelding krijgen, zodat deze onderscheiding heel veel van zijn waarde kwijt raakt.

In de Gallery van oktober (november en december zijn er blijkbaar niet) van afgelopen jaar is te zien dat er 6 foto’s een eerste plaats (voor elke categorie één) hebben gekregen.
Daar staat tegenover dat er 36 (!) foto’s een tweede plaats hebben weten te bemachtigen. Dat is wel een enorm aantal en het lijkt er op dat er in de 6 categorieën 6 foto’s per categorie 2e zijn geworden. Uit de bovenstaande tekst zou dan kunnen worden afgeleid dat ze allemaal dezelfde score hebben gekregen: “In the event that some photographs achieve the same score as those selected as Second and Third place, they will receive the same distinction ex aqueo.”
Datzelfde gaat dan ook op voor de foto’s die op de derde plaats zijn geëindigd: 10 stuks in totaal.
Alles bij elkaar hebben dus ruim 50 foto’s een 1e, 2e of 3e plaats behaald.
Verder krijgen nog eens 87 foto’s het predicaat “Excellence” van de jury.

Dan pas komen de eervolle vermeldingen en zoals al eerder in dit blogbericht geschreven, raakt die onderscheiding heel veel van zijn glans kwijt omdat er zóveel foto’s in de deze onderscheiding krijgen en er al zoveel foto’s een 1e, 2e, 3e of Excellence stempel hebben gekregen.
Voor de eervolle vermelding “Goud” zijn dat er in oktober 104.
Voor de eervolle vermelding “Silver” 80 en voor de eervolle vermelding “Brons” nog eens 20.

En toch is het leuk om deze wedstrijd eens te proberen voor een jaar om te kijken waar mijn fotografie gaat eindigen.

Om het te proberen heb ik een “oude” foto van Teline, Teline (0113), ingestuurd die al de halve wereld over is geweest en die nog steeds een van mijn favorieten is.
Deze foto doe het steevast ook goed bij andere wedstrijden, zoals op de specifieke fotopagina van deze foto te zien is.

Het formaat van de in te sturen foto is een vreemd formaat, want langs de lange zijde moet de foto minimaal 1.920 pixels lang zijn. Daarnaast is de ppi ook afwijkend (150ppi) van wat normaal gesproken (72 ppi) wordt gevraagd.

Afwachten wat de jury over deze foto zal gaan beslissen!