Studio Tjeerd goes AI

Uit pure noodzaak gaat ook Studio Tjeerd mee in de hausse die Artificial Intelligence (AI) heet.
Ik ben me al sinds het moment dat er in het voorjaar van 2023 in Photoshop de optie kwam om generatief delen van een afbeelding te laten vullen (gebaseerd op AI), bezig gaan houden met deze nieuwe vorm van het creëren van (delen van) afbeeldingen.
Het loopt met de aanvraag van fotoshoots nu niet bepaald storm en daar helpt het sinds eind juli vorig jaar niet kunnen inloggen op Instagram nu niet echt aan mee.

Er zijn op dit moment bar weinig fotoshoots waaruit foto’s naar voren komen die bewerkt moeten/kunnen worden en eigenlijk zit ik in een vergelijkbare situatie als drie-en-een-half jaar geleden.
Het ziet er ook niet naar uit dat het aantal fotoshoots nog zal gaan aantrekken.
Weliswaar heb ik de afgelopen drie maanden 9 boekingen heb gehad, maar daarvan werden er 7, vaak op het allerlaatste moment, de avond ervoor, afgezegd.

Het is heel erg vervelend wanneer (ouders van) modellen zo vlak van tevoren afzeggen, want de voorbereidingen heb ik dan al gedaan, inclusief de auto inpakken om op de dag van de shoot daar niet te veel tijd aan te hoeven te besteden (en eventueel dingen te vergeten).

Daarnaast reserveer ik die gehele dag voor de fotoshoot en daarvoor moet ik in mijn planning, zowel op privé gebied als op het gebied van mijn andere werk als docent op een middelbare school, regelmatig in de week ervoor dingen verplaatsen of anders inplannen.
Ik houd er ook altijd rekening mee dat ná een fotoshoot er het nodige werk bij komt kijken, waar ik in mijn planning dan ook weer rekening mee houdt.

Het is misschien te begrijpen dat. wanneer een fotoshoot dan uiteindelijk niet doorgaat, ik toch wel met een zekere kater zit.
Het meest bizarre dat ik heb meegemaakt, gebeurde in december afgelopen  jaar.

Ik was voor een fotoshoot geboekt met als thema kerst.
Deze shoot werd al twee keer een dag van tevoren afgelast.
Drie keer is scheepsrecht, zou je denken, en na zo’n ruim twee uur rijden om bij het model op locatie te komen, bleek het uiteindelijk niet door te gaan en kon ik onverrichter zake weer terug.
Op z’n zachtst gezegd niet leuk en bovendien, naar mijn mening, weinig respectvol; niet alleen qua tijd maar ook naar mij als mens én als fotograaf.

Foto Merlin en Shadyra (0107-2) waarbij voor de achtergrond gebruik is gemaakt van generatief vullen in Photoshop.

Afzeggingen zal je niet hebben met het maken van portret- en fashionfoto’s wanneer je gebruik maakt van AI en daar ben ik dus al een tijdje mee bezig via online cursussen.
Inmiddels heb ik al wat afbeeldingen weten te maken, maar de finesses ervan heb ik nog niet in de vingers.
Toch is het wel een mooie aanvulling op mijn werk als fotograaf en ga me er ook zeker nog verder in verdiepen, te meer ook omdat ik denk dat het beroep van fotograaf wel eens ernstig in het geding kan gaan komen.

Vanaf morgen zal ik op deze website mijn volledig door de computer gegenereerde afbeeldingen uploaden en hopelijk zal daar in de loop van de tijd ook een ontwikkeling in te zien zijn.
Hiervoor gebruik ik én Stable Diffusion op mijn eigen computer, maar maak ik ook gebruik van ImageCreator die als plugin in PhotoShop te installeren is.

Maar er gaat toch niets boven een échte fotoshoot met andere mensen om sámen bijzondere beelden te maken, dus ik hoop dat ik in 2024 nog wel een flink aantal fotoshoots kan gaan doen.
De toekomst zal het leren.

Foto Resa (0409) waarbij voor de achtergrond gebruik is gemaakt van generatief vullen in Photoshop.