Instagram probleem EINDELIJK opgelost!

Hè, hè, EINDELIJK is het Instagram probleem opgelost!
Na ruim een zeven (!) maanden heeft de juiste persoon de juiste wijzigingen aangebracht waardoor ik weer kan inloggen op mijn account!

Het is écht een heel lange tijd dat ik niet heb kunnen inloggen op Instagram.
Waar het eerst leek op een ban van Instagram – of iets van die orde, blijkt het uiteindelijk te liggen aan een fout in de broncode van een plugin die op mijn schaduwwebsite draait op nota bene mijn eigen computer thuis.

Ik zal een héél lang verhaal proberen kort te houden.
Eind juli vorig jaar begon het probleem dat ik niet meer kon inloggen op mijn Instagram account.
In eerste instantie heb ik braaf gedaan wat Instagram mij opgaf te doen, namelijk dat ik moest bewijzen dat ik de rechtmatige eigenaar  was van dit account.
Dat doe je door een formulier in te vullen en vervolgens ook een foto te maken met een code die is toegestuurd.

En toen begon het lange wachten.
Het blijkt dat het erg lastig is om een “levend persoon” te pakken te krijgen bij Instagram die bereid is om te kijken wat er precies met het account aan de hand is.

Uiteindelijk is dat gelukt – we schrijven dan oktober 2023 – en vond ik via, via een medewerker die mee wilde kijken.
Het leek erop dat er te vaak een poging was gedaan om in te loggen, maar wat ook even zo vele keren was mislukt.
Dat leek me logisch omdat ik natuurlijk ontelbare keren had gepoogd om in te loggen, met nul als resultaat.
Het algoritme van Instagram signaleert dit en op een gegeven moment wordt het account geblokkeerd omdat het er dan op lijkt dat er een bot is die het account wil overnemen.
In feite is het dus een beveiliging om te voorkomen dat er onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van het account.

Ondertussen had ik wel begrepen dat het account nog wel in de lucht was, wat een zekere mate van opluchting teweeg bracht.

Opnieuw moest ik bewijzen dat ik de persoon was die ik zei te zijn, dit keer met een paspoort in mijn hand en waarop mijn gezicht zichtbaar was.

De tijd tikte in ondertussen gewoon door en we schrijven inmiddels al eind september 2023.
Maar… zo werd me medio oktober verzekerd: het probleem zou snel opgelost worden, want de ban zou van het account gehaald worden waardoor ik me weer gewoon kon aanmelden.

En dat gebeurde dan ook, dat wil zeggen: de ban werd verwijderd, maar met het inloggen bleef hetzelfde probleem: ik werd niet toegelaten.
Opnieuw de helpdesk om hulp gevraagd, maar eigenlijk kwamen we niet veel verder, waarop de medewerker op een gegeven moment zei: “Dan zit er volgens mij niets anders op dan dit account volledig te verwijderen en een nieuw account aan te maken. Ik kan u dan wel dezelfde accountnaam geven, zodat mensen u nog wel kunnen blijven volgen, u dezelfde volgers houdt en u ook dezelfde account die u volgt behouden blijven. Ik zal nog wel kijken of dan ook alle berichten die u gepost heeft, inclusief de reactie bewaard kunnen blijven, zodat het aan de buitenkant er uit ziet alsof het nog steeds hetzelfde account is, als u dat tenminste wilt. Dat kan ik niet zelf, daarvoor moet ik iemand vragen die de rechten heeft om wijzigingen in de database aan te brengen. Daar kan wel de nodige tijd overheen gaan: denk daarbij algauw aan één maand tot zes weken.”
Da’s een beetje een open deur intrappen: natuurlijk wil ik alles behouden! Maar jeetje: één tot anderhalve maand voor iets wat in mijn simpele beleving een relatief makkelijke wijziging zou moeten zijn.

Het blijkt toch wel een lastige klus te zijn om zo’n operatie op touw te zetten, in te plannen en uit te voeren, want begin december werd er weer contact opgenomen dat er in de eerste of tweede week van december aan mijn account zou worden gewerkt, maar dan zou ook alles vlekkeloos verlopen.

Niet dus, want na de operatie te hebben uitgevoerd, blééf het probleem bestaan.
Zelfde situatie: ban, ban opheffen… om moedeloos van te worden.
Zou ik dan ook mijn account helemaal niet meer in kunnen komen, nu niet en nooit niet?
Dan was het misschien verstandiger het account helemaal maar uit de lucht te halen en dan zou ik waarschijnlijk ook niet een nieuw account meer gaan starten: zoveel baat heb ik nu ook weer niet bij mijn Instagram-account.
En eigenlijk had ik me er daar al bij neergelegd.

Totdat in de tweede week van januari iemand iets opperde over een IP-adres. En dat triggerde me op de een of andere manier ánders dan daarvoor. Natuurlijk hadden we al naar het IP-adres gekeken en dat was telkens dezelfde omdat ik vrijwel altijd mijn Instagram account benader via mijn PC thuis.
Zou er wellicht iets thuis op mijn eigen computer zijn waardoor ik niet kon inloggen?
Het geval wil dat ik op mijn website een plugin heb draaien die op mijn website de feed laat zien van Instagram.
En die is ook steeds heel mooi op mijn website te zien en óók op mijn tweede schaduwwebsite, maar nu ik er zo over nadacht, niet op mijn derde schaduwwebsite die ik op mijn eigen computer heb draaien.
Daar kwam namelijk een melding tevoorschijn:

En:

Voor mij leek dit allemaal wel logisch omdat ik inderdaad niet kon inloggen op mijn account, maar – en dat kwartje viel pas nadat iemand iets zei over een IP-adres – het is wel gek dat er op de andere websites (de echte én de schaduwwebsite) niet zo’n melding kwam.
Natuurlijk kon ik niet de API opnieuw verbinden omdat… ik geen toegang had tot mijn Instagram account: een giga vicieuze cirkel waarin ik zat.
Zou het dan aan de plug-in zelf liggen?
Het meest simpele is dan om de plug-in te de-installeren en opnieuw te installeren: als dat toch eens zo makkelijk zou kunnen zijn?
Maar helaas bleek dat niet het geval te zijn, waarop ik contact heb proberen op te nemen met de maker van deze plug-in.

Na een paar keer te hebben gemaild met het probleem, kreeg ik inderdaad contact waarop één van de makers aangaf dat hij “er naar zou kijken”.
En enige tijd later, na opnieuw een paar reminders te hebben gestuurd, de opmerking dat het hem nog aan tijd ontbreekt om dieper te gaan kijken naar de plug-in en waar het probleem nu precies zit.
En met dieper kijken werd de broncode van de plug-in bedoeld.
Nu weet ik zelf uit ervaring hoe lastig het is om regel na regel broncode te bekijken en te achterhalen wat er dan precies fout is, omdat dit, zo werd mij verteld: “… een probleem is dat ik nog niet eerder gehoord hebben, maar het heeft mijn aandacht.”

En toen, twee weken geleden, het verlossende antwoord dat de fout gevonden was in de broncode.
Dat had, zonder heel wiskundig dan wel computertechnisch te worden, iets te maken met een ongelijkheid waarbij aan een bepaalde voorwaarde niet werd voldaan.
De fout zou hersteld worden bij de eerstkomende update van de plugin en die zou in het weekend, twee weken geleden, het licht zien.
Natuurlijk was ik heel erg blij want er zou dan na zeven maanden tijd een eind komen aan de struggle om zaken opgelost te krijgen.
Er zou een eind komen aan alle frustratie, het heen en weer mailen, wachten op reactie, enzovoorts.

Helaas was dat nog niet in het weekend twee weken geleden het geval, maar dan nu, gisteren de langverwachte update, die het probleem oplost!

En, hoera! Ik kan weer inloggen!

Hoe mooi open source software, zoals WordPress waarop deze site draait, inclusief de plug-ins, ook is, om een fout hersteld te krijgen, kost vaak de nodige tijd.
Iets dergelijks heb ik al wel vaker ondervonden, maar had verder geen invloed op andere zaken, zoals nu het geval is.

Eén ding weet ik wel: namelijk dat de wet van Murphy wel heel duidelijk hier aanwezig is geweest!

En nu maar kijken wat ik in dat ruim halve jaar heb gemist op Insta.