Fotografen in het nieuws: Levon Biss

Zo af en toe komen er artikelen in het nieuws waar andere fotografen bij betrokken zijn.

In dit blog aandacht voor de Britse (sport)portretfotograaf Levon Biss die nu wel heel bijzondere portretten maakt.

Er zijn in de fotografie vele segmenten met even zo vele experts: Studio Tjeerd richt zich onder andere op portretfotografie, het genre waar Levon Bliss  zijn geld mee verdient, zij het dat hij voor het grootste deel portretten van sporters maakt.

Voor het maken van deze portretten reist hij veel en eigenlijk wilde hij thuis ook wel bezig zijn met zijn grootste passie: (portret)fotografie. Het probleem is dat hij thuis over weinig ruimte beschikt (heel herkenbaar!) en kwam met een lumineus idee: als het niet groot kan, dan maar klein.

Levon Biss maakt nu portretten van insecten en doet dat op een heel ingenieuze manier. Hij fotografeert steeds kleine stukjes van het insect waarbij hij gebruik maakt van een microscoop.
Door de kleine scherptediepte (slechts een heel klein deel van het insect is scherp of in focus) moet hij enorm veel foto’s maken en die naderhand samenvoegen tot één foto.

Hij verdeelt elk insect in 30 verschillende onderdelen, bijvoorbeeld ogen, voelsprieten, enzovoorts. Vervolgens fotografeert hij die onderdelen door de focus steeds 10 micrometer (10 µm) te verplaatsen. Een micrometer is gelijk aan 10-6 meter, oftewel 0,000 001 meter, een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter. Ter vergelijking: een menselijke haar is ongeveer 75 µm dik.

Uiteindelijk krijgt hij op deze manier 8.000 tot 10.000 foto’s die op de computer moeten worden samengevoegd tot één foto. Dat op zich is al een heidens karwei, maar het levert wel een prachtig gedetailleerde foto op van zo’n insect, die entomologen het insect laten zien zoals ze die nog nooit hebben gezien.
Per foto zit er twee tot drie weken werk in.

Levon Bliss is een samenwerking aangegaan met Oxford University Museum of Natural History, waarbij hij de insecten aangeleverd heeft gekregen. Het museum heeft nu een tentoonstelling van de foto’s (van 27 mei tot en met 30 oktober) waarbij de foto’s zijn afgedrukt tot het formaat van 3 meter.

De foto’s zelf zijn te bekijken op Microsculpture.net.
Hieronder nog een filmpje waarin Levon Bliss uitlegt hoe de foto’s tot stand zijn gekomen.